Тема: Біологічно активні речовини.
І варіант
І рівень 7 балів
Оберіть правильну відповідь
1.В яких продуктах харчування міститься вітамін А?
А) у продуктах рослинного походження;
Б) у продуктах тваринного походження;
В) самостійно синтезується в організмі.
2. У якого вітаміна хімічна назва – аскорбінова кислота?
А) А; Б) В; В) С.
3. У якого вітаміна хімічна назва – токоферол?
А)А; Б) Е; В) Д.
4. Який з перелічених вітамінів належить до водорозчинних?
А) В; Б) Д; В) Е.
5. Який з перелічених вітамінів належить до жиророзчинних?
А) В; Б) С; В) Д.
6. Недостатня кількість тривалий час вітамінів в організмі називається:
А) авітамінозом;
Б) гіповітамінозом;
В) гіпервітамінозом.
7. Надлишок в організмі вітамінів називається:
А) авітамінозом;
Б) гіповітамінозом;
В) гіпервітамінозом.
8. Гіпофіз виділяє гормон:
А) гормон росту;
Б) інсулін;
В) адреналін.
9. Щитоподібна залоза виділяє гормон:
А) адреналін;
Б) тироксин;
В) глюкагон.
10. Яка з особливостей дії гормонів НЕ властива гормонам?
А) низька біологічна активність;
Б) дистантність дії;
В) висока специфічність дії.
11. Речовини, які виконують роль каталізаторів називаються:
А) вітаміни;
Б) гормони;
В) ферменти.
12. Фітогормони характерні для:
А) рослин;
Б) тварин;
В) рослин і тварин.
13. Біологічно активні речовини, які виробляються мікроорганізмами називаються:
А) алкалоїди;
Б) антибіотики;
В) вітаміни.
14. Ліпідну природу мають:
А) гормони підшлункової залози;
Б) надниркові гормони;
В) статеві гормони.
ІІ рівень 4 бали
Дати визначення поняттям:
Вітаміни, алкалоїди, гіповітаміноз, біологічно активні речовини.
|