Вітаю Вас Гість | RSS
Вівторок
21.05.24, 07:45
Сайт Демченко Надії Ігорівни
Головна Каталог файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Категорії розділу
Лекційний матеріал [30]
Лабораторно-практичні заняття [11]
Електронні підручники та довідники [3]
Відкриті заняття та заходи [2]
Контроль знань [2]
Самостійне вивчення [6]
Презентації [31]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 49

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Хімія » Лекційний матеріал

Жири
09.03.18, 10:51

Лекція

Тема: Жири

1. Будова жирів

2. Значення жирів

3. Властивості жирів

         1. Будова жирів

        Жир – це складна сполука утворена трьохатомним спиртом - гліцерином та карбоновими кислотами.

        Кислоти які входять до складу жиру називаються жирними (пальмітинова, масляна, стеоринова)

         2. Значення жирів:

- належать до органічних речовин;

- енергетична функція – при окиснені одного грама жиру виділяється 37,7 кілоджоуль енергії;

- захисна функція – жир захищає організм від переохолодження і механічних пошкоджень;

-  акумулює енергію,  яка разом з жиром відкладається прозапас (сплячка);

          3. Властивості жирів

         Фізичні властивості :

1. Жир утворений насиченою кислотою твердий, а ненасиченою – рідкий (рідкі жири називаються оліями).

2. Жири легші за воду і нерозчинні у ній, але розчинні у органічних розчинниках.

        Хімічні властивості:

- приєднання гідрогену

         В результаті цієї реакції ненасичена сполука перетворюється на ненасичену, а рідкий жир на – твердий.

- гідроліз - це реакція відщеплення води.

        При наявності лугу утворюється сіль карбонової кислоти яка називається милом. Оскільки в результаті лужного гідролізу жиру утворюється мило, то ця реакція називається омиленням жиру. Натрієві солі – це основа твердого мила, а солі калію – рідкого мила. Для добування мила з  жиру в промисловості замість лугу використовують соду. Мило добуте внаслідок цієї реакції називається ядровим милом і відоме як господарське. Туалетне мило відрізняється від господарського наявністю добавок: барвників, запашних речовин, антисептиків.

 

 

Категорія: Лекційний матеріал | Додав: nadyademchenko1986
Переглядів: 294 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту

Сайт Демченко Надії Ігорівни Контакти:nadya.demchenko.1986@ukr.net © 2024
uCoz