Лекція
Тема: Жири
1. Будова жирів
2. Значення жирів
3. Властивості жирів
1. Будова жирів
Жир – це складна сполука утворена трьохатомним спиртом - гліцерином та карбоновими кислотами.
Кислоти які входять до складу жиру називаються жирними (пальмітинова, масляна, стеоринова)
2. Значення жирів:
- належать до органічних речовин;
- енергетична функція – при окиснені одного грама жиру виділяється 37,7 кілоджоуль енергії;
- захисна функція – жир захищає організм від переохолодження і механічних пошкоджень;
- акумулює енергію, яка разом з жиром відкладається прозапас (сплячка);
3. Властивості жирів
Фізичні властивості :
1. Жир утворений насиченою кислотою твердий, а ненасиченою – рідкий (рідкі жири називаються оліями).
2. Жири легші за воду і нерозчинні у ній, але розчинні у органічних розчинниках.
Хімічні властивості:
- приєднання гідрогену
В результаті цієї реакції ненасичена сполука перетворюється на ненасичену, а рідкий жир на – твердий.
- гідроліз - це реакція відщеплення води.
При наявності лугу утворюється сіль карбонової кислоти яка називається милом. Оскільки в результаті лужного гідролізу жиру утворюється мило, то ця реакція називається омиленням жиру. Натрієві солі – це основа твердого мила, а солі калію – рідкого мила. Для добування мила з жиру в промисловості замість лугу використовують соду. Мило добуте внаслідок цієї реакції називається ядровим милом і відоме як господарське. Туалетне мило відрізняється від господарського наявністю добавок: барвників, запашних речовин, антисептиків.
|