Лекція
Тема: Вуглеводи
1. Загальна характеристика вуглеводів
2. Глюкоза, її властивості та застосування
3. Фруктоза та сахароза
4. Крохмаль та целюлоза
1. Загальна характеристика вуглеводів
Вуглеводи – це високомолекулярні біополімери, мономерами яких є моносахариди.
Вони поділяються на:
- моносахариди - глюкоза і фруктоза;
- дисахариди – сахароза, мальтоза;
- полісахариди – крохмаль, целюлоза, глікоген.
2. Глюкоза, її властивості та застосування
Формула глюкози С6Н12О6 (виноград).
Має альдегідну групу та п’ять гідроксильних груп. Є одночасно багатоатомним спиртом та альдегідом.
Фізичні властивості: безбарвна кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка.
Хімічні властивості: хімічні реакції, які в альдегідів і багатоатомних спиртів.
- як і всі сприти взаємодіє з Сu(OH)2 даючи якісну реакцію і утворюють розчин синього кольору:
СН2ОН - (СНОН)4 – СОН+ Ag2О → СН2ОН - (СНОН)4 – СООН+ 2Ag↓
глюкозна кислота
Ця реакція «срібного дзеркала»
- окиснення – утворюється етиловий спирт і вуглекислий газ:
С6Н12О6 → (ферменти дріждів) → 2 С2Н5ОН + 2 СО2 - спиртове бродіння
- молочно – кисле бродіння (квашення капусти, скисання молока):
С6Н12О6 → 2 СН3 – СН – СООН - молочна кислота
|
ОН
- з киснем утворюється вуглекислий газ і вода :
С6Н12О6 + 6 О2 → 6 СО2 ↑ + 6 Н2О
Застосування: люди використовують як джерело енергії, в медицині, харчовій промисловості.
3. Фруктоза та сахароза
Фруктоза – ізомер глюкози, який має таку саму формулу С6Н12О6 , але іншу хімічну будову.
Молекула глюкози і фруктози
Сахароза - буряковий або тростинний цукор (буряк, тростина).
Загальна формула С12Н22О11
Молекула сахарози складається з залишків глюкози і фруктози.
С6Н12О6 + С6Н12О6 → С12Н22О11 + Н2О
Глюкоза фруктоза сахароза
Фізичні властивості: безбарвна кристалічна речовина, солодка, розчинна у воді.
4. Крохмаль та целюлоза
Формула крохмалю (С6Н10О5)n
Фізичні властивості: білий порошок, у холодній воді нерозчинний, осідає на дно посудини. У гарячій воді набрякає, утворюючи клейстер. При взаємодії з йодом дає сине забарвлення (у картоплі).
Застосовують у харчовій промисловості, при виготовленні етилового сприту, приклеювання тканин, пасти, капсули для лікарських препаратів.
(С6Н10О5)n – целюлоза (клітковина) – оболонки рослинних клітин.
З целюлози виготовляють папір, спирти, вибухові речовини, штучні шовки.
Відмінності між крохмалем і целюлозою:
- у крохмалю лінійна структура, у целюлози – розгалужена;
- різна молекулярна маса.
|