Вітаю Вас Гість | RSS
Вівторок
21.05.24, 08:34
Сайт Демченко Надії Ігорівни
Головна Каталог файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Категорії розділу
Лекційний матеріал [30]
Лабораторно-практичні заняття [11]
Електронні підручники та довідники [3]
Відкриті заняття та заходи [2]
Контроль знань [2]
Самостійне вивчення [6]
Презентації [31]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 49

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Хімія » Лекційний матеріал

Вуглеводи
09.03.18, 10:48

Лекція

Тема: Вуглеводи

1. Загальна характеристика вуглеводів

2. Глюкоза, її властивості та застосування

3. Фруктоза та сахароза

4. Крохмаль та целюлоза

            1. Загальна характеристика вуглеводів

           Вуглеводи – це високомолекулярні біополімери, мономерами яких є моносахариди.

Вони поділяються на:

  • моносахариди  - глюкоза і фруктоза;
  • дисахариди – сахароза, мальтоза;
  • полісахариди – крохмаль, целюлоза, глікоген.

        2.  Глюкоза, її властивості та застосування

         Формула глюкози С6Н12О6  (виноград).

          Має альдегідну групу та п’ять гідроксильних груп. Є одночасно багатоатомним спиртом  та  альдегідом.

          Фізичні властивості: безбарвна кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка.

          Хімічні властивості: хімічні реакції, які в альдегідів і багатоатомних спиртів.

-  як і всі сприти взаємодіє з Сu(OH)2 даючи якісну реакцію і утворюють розчин синього кольору:

СН2ОН - (СНОН)4 – СОН+  Ag2О → СН2ОН - (СНОН)4 – СООН+  2Ag

                                                                         глюкозна кислота

            Ця реакція «срібного дзеркала»

- окиснення – утворюється етиловий спирт і вуглекислий газ:

С6Н12О6 → (ферменти дріждів) → 2 С2Н5ОН + 2 СО- спиртове бродіння

  • молочно – кисле бродіння (квашення капусти, скисання молока):

С6Н12О6 → 2 СН3 – СН – СООН  -  молочна кислота

                                 |

                               ОН

 

-  з киснем утворюється вуглекислий газ і вода :

С6Н12О6 + 6 О→  6 СО2 ↑ +  6 Н2О

          Застосування: люди використовують як джерело енергії, в медицині, харчовій промисловості.

         3. Фруктоза та сахароза

         Фруктоза – ізомер глюкози, який має таку саму формулу С6Н12О6  , але іншу хімічну будову.

                             Молекула глюкози і фруктози                                                 

          Сахароза  - буряковий або тростинний цукор (буряк, тростина).

          Загальна формула С12Н22О11

Молекула сахарози складається з залишків глюкози і фруктози.

  С6Н12О6 + С6Н12О6 → С12Н22О11 +  Н2О

Глюкоза      фруктоза      сахароза

         Фізичні властивості: безбарвна кристалічна речовина, солодка, розчинна у воді.

         4. Крохмаль та целюлоза

        Формула крохмалю (С6Н10О5)n

        Фізичні властивості: білий порошок, у холодній воді нерозчинний, осідає на дно посудини. У гарячій воді набрякає, утворюючи клейстер. При взаємодії з йодом дає сине забарвлення (у картоплі).

        Застосовують у харчовій промисловості, при виготовленні етилового сприту, приклеювання тканин, пасти, капсули для лікарських препаратів.

        (С6Н10О5)n – целюлоза (клітковина) – оболонки рослинних  клітин.

 З целюлози виготовляють папір, спирти, вибухові речовини, штучні шовки.

         Відмінності між крохмалем і целюлозою:

- у крохмалю лінійна структура, у целюлози – розгалужена;

- різна молекулярна маса.

 

Категорія: Лекційний матеріал | Додав: nadyademchenko1986
Переглядів: 312 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту

Сайт Демченко Надії Ігорівни Контакти:nadya.demchenko.1986@ukr.net © 2024
uCoz