Лекція
Тема: Нітрогеновмісні сполуки
1. Склад і будова молекул амінокислот
2. Властивості амінокислот
3. Будова та функції білків
4. Властивості білків
1. Склад і будова молекул амінокислот
До складу живих організмів входять білки, жири, вуглеводи.
Амінокислоти – мономери складних сполук – білків.
Карбонові кислоти містять функціональну карбонову групу - СООН, аміни мають функціональну групу – NH2 , а амінокислоти містять дві функціональні групи - карбоксильну - СООН та аміногрупу – NH2.
Наприклад: в оцтовій кислоті СН3 - СООН один атом Гідрогену заміщується на NH2 і утвориться амінооцтова кислота.
2. Властивості амінокислот
Фізичні властивості амінокислот: безбарвні кристалічні речовини, зі збільшенням температури плавляться, добре розчинні у воді.
Хімічні властивості:
- карбоксильна і аміногрупа протилежні за хімічним характером - перша є носієм кислотних властивостей, друга - основних, тому амінокислоти – амфотерні сполуки, які реагують як із кислотами, так і з лугами;
- амінокислоти взаємодіють між собою і утворюють ди -, три -, та поліпептиди (складні білки) і виділяється вода.
Зв’язки між амінокислотами називаються пептидними. Саме завдяки пептидним зв’язкам амінокислоти сполучаються в білки.
3. Будова та функції білків
Білки – високомолекулярні біополімери, мономерами яких є амінокислоти. Кожин білок містить 20 амінокислот і має складну будову у вигляді ланцюга.
Їм характерні чотири структурні рівні організації:
- первинна структура – молекули білка у вигляді ланцюга;
- вторинна – молекули білка у вигляді спіралі;
- третинна - молекули білка у вигляді глобули (грудки);
- четвертинна – сполучення глобул.
Функції білків:
- структурна – входить до складу всіх клітин (колаген – хрящі, сухожилки);
- транспортна – перенесення кисню та вуглекислого газу (гемоглобін);
- захисна – білки – імуноглобуліни, забезпечення імунітету;
- сигнальна – на поверхні знаходяться сигнальні білки, які сприймають подразнення з навколишнього середовища;
- рухова – забезпечують рух (актин, міозин);
- енергетична – один грам білка – 17,2 кДж енергії;
- каталітична – білки входять до складу ферментів.
4. Властивості білків:
- денатурація – процес порушення природної структури білків під впливом різних факторів (температури, концентрації, луги). Це не оборотній процес, але на початкових стадіях білок може відновити свій початковий стан – явище ренатурації.
- процес порушення первинної структури білків називається деструкцією. Він завжди необоротній.
|