Вітаю Вас Гість | RSS
П`ятниця
17.05.24, 15:01
Сайт Демченко Надії Ігорівни
Головна Каталог файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Категорії розділу
Лекційний матеріал [30]
Лабораторно-практичні заняття [11]
Електронні підручники та довідники [3]
Відкриті заняття та заходи [2]
Контроль знань [2]
Самостійне вивчення [6]
Презентації [31]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 49

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Хімія » Лекційний матеріал

Нітрогеновмісні сполуки
09.03.18, 10:39

Лекція

Тема: Нітрогеновмісні сполуки

1.  Склад і будова молекул амінокислот

2. Властивості амінокислот

3. Будова та функції білків

4. Властивості білків

          1. Склад і будова молекул амінокислот

          До складу живих організмів входять білки, жири, вуглеводи.

          Амінокислоти – мономери складних сполук – білків.

Карбонові кислоти містять функціональну карбонову групу - СООН,  аміни мають функціональну групу – NH2 , а амінокислоти містять дві функціональні групи  - карбоксильну - СООН та аміногрупу – NH2.

         Наприклад: в оцтовій кислоті СН3 - СООН один атом Гідрогену  заміщується на NH2  і утвориться амінооцтова кислота.

        2. Властивості амінокислот

       Фізичні властивості амінокислот: безбарвні кристалічні речовини, зі збільшенням температури плавляться, добре розчинні у воді.

       Хімічні властивості:

 - карбоксильна і аміногрупа протилежні за хімічним характером - перша є носієм кислотних властивостей, друга - основних, тому амінокислоти – амфотерні сполуки, які реагують як із кислотами, так і  з лугами;

- амінокислоти взаємодіють між собою і утворюють ди -, три -, та поліпептиди (складні білки) і виділяється вода.

       Зв’язки між амінокислотами називаються пептидними. Саме завдяки пептидним зв’язкам  амінокислоти  сполучаються в білки.

       3. Будова та функції білків

      Білки – високомолекулярні біополімери, мономерами яких є амінокислоти. Кожин білок містить 20 амінокислот і має складну будову у вигляді ланцюга.

      Їм характерні чотири структурні рівні організації:

- первинна структура – молекули білка у вигляді ланцюга;

- вторинна – молекули білка у вигляді спіралі;

- третинна - молекули білка у вигляді глобули (грудки);

- четвертинна – сполучення глобул.

         Функції білків:

- структурна – входить до складу всіх клітин (колаген – хрящі, сухожилки);

- транспортна – перенесення кисню та вуглекислого газу (гемоглобін);

- захисна – білки – імуноглобуліни, забезпечення імунітету;

- сигнальна – на поверхні знаходяться сигнальні білки, які сприймають подразнення з навколишнього середовища;

- рухова – забезпечують рух  (актин, міозин);

-  енергетична – один грам білка – 17,2 кДж енергії;

- каталітична –  білки входять до складу ферментів.

         4. Властивості білків:

- денатурація – процес порушення природної структури білків під впливом різних факторів (температури, концентрації, луги). Це не оборотній процес, але на початкових стадіях білок може відновити свій початковий стан – явище ренатурації.

- процес порушення первинної структури білків називається деструкцією. Він завжди необоротній.

Категорія: Лекційний матеріал | Додав: nadyademchenko1986
Переглядів: 394 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту

Сайт Демченко Надії Ігорівни Контакти:nadya.demchenko.1986@ukr.net © 2024
uCoz