Лекція
Тема: Карбоні кислоти
- Загальна характеристика карбонових кислот
- Насичені одноосновні карбонові кислоти
- Властивості і застосування оцтової кислоти
1. Загальна характеристика карбонових кислот
Карбонові кислоти – це органічні речовини, які містять функціональну карбоксильну групу СООН зв’язану з радикалом.
Класифікують за двома ознаками:
- по радикалу:
1) насичена одноосновна карбонова кислота - СН3СООН;
2) ненасичена одноосновна - С5Н9СООН;
3) ароматична (має бензольне кільце та групу СООН)
- по кількості карбоксильних груп:
а) одноосновні карбонові кислоти – це сполуки які мають одну карбоксильну групу;
б) багатоосновні – це сполуки, які мають дві і більше карбоксильних груп.
2. Насичені одноосновні карбонові кислоти
Загальна формула насичених одноосновних карбонових кислот
СnH2n+1 COОH або R- COОH.
Мають традиційну назву та міжнародну, яка утворюється від назви вуглеводів з додавання закінчення «ова» та слова «кислота».
Н – СООН – мурашина, метанова кислота (після укусу мурашки)
СН3 – СООН – оцтова, етанова кислота
СН3 – СН2– СООН – пропанова, пропанова кислота
СН3 – СН2– СН2–СООН - масляна, бутанова кислота (прогіркле вершкове масло)
Ці кислоти мають низьку молекулярну масу (в них невелика кількість карбону), тому вони називаються нищими. Ті кислоти, які мають великий вміст карбону, а тому високу молярну масу називаються вищими.
С15Н31СООН – пальмітинова кислота,
С17Н35СООН – стеоринова кислота
3. Властивості і застосування оцтової кислоти
Фізичні властивості оцтової кислоти: летка, безбарвна рідина, має різкий специфічний запах, розчин кислий на смак, добре розчинний у воді.
Хімічні властивості :
- діє на індикатори при - лакмусовий папірець змінює забарвлення на червоний;
- взаємодіє з металами – утворюючи водень і сіль – ацетат метала:
2 СН3 - СООН + Mg → (СН3- СОО)2 Mg + Н2 ↑
ацетат магнію
- взаємодіє з гідроксидом натрію – реакція нейтралізації, утворюється сіль і вода:
СН3 - СООН +Na OH → СН3- СООNa + Н2 ↑
ацетат натрію
- взаємодіє з спиртами :
СН3 - СООН + С2Н5ОН → СН3- СОО С2Н5 + Н2 ↑
етиловий спирт етиловий естер оцтової кислоти
Застосування оцтової кислоти: при виготовленні лікарських препаратів, штучного волокна, хімічних засобів захисту рослин, як консервувальний засіб та смакова приправа у харчовій промисловості.
|