Лекція
Тема: Альдегіди
- Загальна характеристика альдегідів
- Властивості альдегідів
3. Застосування альдегідів.
1. Загальна характеристика альдегідів
Альдегіди – це сполуки в молекулах яких функціональна альдегідна група СОН сполучина з вуглеводнем радикалом .
Загальна формула: СnH2n+1 COH
Альдегіди класифікуються по радикалу:
1. Насичені – СН3 - СН2 - СОН
2. Ненасичені - СН2 = СН - СОН
3. Ароматичні – альдегіди які мають бензольне кільце.
Традиційні назви альдегідів походять від назв кислот на які ці альдегіди перетворюються в результаті окиснення. Міжнародні назви утворюються від назв вуглеводів з додаванням закінчення «аль».
Н – СОН – метаналь, мурашиний альдегід
СН3 – СОН – етаналь, оцтовий альдегід
СН3 – СН2 – СОН – пропаналь, пропіноловий альдегід
СН3 – СН2– СН2–СОН - бутаналь, масляний альдегід
Характерна ізомерія
СН3 – СН2– СН2– СН2– СН2– СОН - гексаналь -1
СН3 – СН2 – СН– СН2– СН2 – СОН 3 – метилгексаналь - 1
|
СН3
2. Властивості альдегідів
Фізичні властивості: летка, безбарвна рідина, добре розчинна у воді, має різкий характерний різкий запах.
Хімічні властивості:
- горіння :
СН2 – СН3 – СОН + 4 О2 → 3 СО2 + 3 Н2О
- приєднання водню з утворенням спирту:
СН3 – СОН + Н2 → СН3 – СН2 – ОН етиловий спирт
Це реакція відновлення при якій альдегід перетворюється на спирт.
- окиснення – це реакція «срібного дзеркала», внаслідок якої утворюється на дні срібний осад. Ця реакція є якісною на альдегідну групу.
СН3 – СОН + Ag2О → СН3 –CООН + 2 Ag
Оцтова кислота
3. Застосування альдегідів
Оцтовий альдегід використовують для добування оцтової кислоти та при лікуванні алкоголізму (утворюється при метаболізмі алкоголь у невеликій кількості).
|