Вітаю Вас Гість | RSS
Вівторок
21.05.24, 02:35
Сайт Демченко Надії Ігорівни
Головна Каталог файлів Реєстрація Вхід
Меню сайту

Категорії розділу
Лекційний матеріал [28]
Лабораторно-практичні заняття [12]
Електронні підручники та довідники [5]
Відкриті заняття та заходи [3]
Контроль знань [9]
Самостійне вивчення [0]
Презентації [20]
лекції [10]
контроль знань [9]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 49

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Біологія » Лекційний матеріал

Біологічно активні речовини
21.02.18, 14:41

Лекція 5

Тема: БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ

1. Вітаміни

2. Гормони

3. Ферменти

         1.Біологічно активні речовини – речовини, які регулюють процеси обміну речовин, росту і розвитку організму. Це вітаміни, гормони, ферменти.

         Вітаміни – біологічно активні речовини, які беруть участь в обміні речовин і перетворенні енергії. У вітамінах існує добова потреба (міліграми або мікрограми).

         Джерело вітамінів – продукти харчування рослинного походження (вітамін А – морква), тваринного походження (А, Д) і вітаміни, які у невеликій кількості синтезуються в організмі людини (вітамін Д утворюється під впливом ультрафіолетового опромінення у шкірі).

         Вітаміни позначаються латинськими літерами (A, B, C, D, E, K) та мають хімічну назву (вітамін С – аскорбінова кислота).

         Вітаміни поділяються на водорозчинні (B, C) та жиророзчинні (А, D, E, K).

         Якщо в організмі тривалий час не вистачає певних вітамінів, то розвивається захворювання – гіповітаміноз (гіпо – нижче, мало); за їх повної відсутності – авітаміноз (а – заперечна частка); гіпервітаміноз (гіпер – понад).

            Вітамін А (ретинол) впливає на ріст і нормальний розвиток скелета, на зір, стан шкіри і слизової оболонки. Міститься вітамін А в риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м'ясі. У продуктах рослинного походження жовто-оранжевого кольору і в зелених частинах рослин (шпинаті, салаті) міститься провітамін А — каротин, який в організмі людини під дією ферменту печінки (в присутності жиру) перетворюється на вітамін А.

         Вітамін В1 (тіамін) сприяє повному засвоєнню вуглеводів організмом. Недостатня його кількість впливає на нервову систему. Відсутність вітаміну В1 у харчуванні призводить до авітамінозу “бері-бері” (захворювання нервової системи, параліч ніг). Цього вітаміну багато в оболонках і зародку зернових культур, а отже в житньому та пшеничному хлібі, дріжджах, печінці тварин, в овочах, фруктах.

         Вітамін С (аскорбінова кислота) — антицинготний. Він бере участь в обміні речовин і потрібний для загального розвитку організму. Недостатня кількість аскорбінової кислоти в організмі призводить до зниження працездатності, швидкого стомлення, різних захворювань.

         Вітамін D (кальциферол) бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. При нестачі цього вітаміну в дітей розвивається рахіт, а в дорослих змінюються кісткові тканини. Міститься в печінці тріски, в палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та ін. Однак в основному він синтезується в організмі, утворюючись з провітаміну (речовини, яка міститься в шкірі) під дією ультрафіолетового проміння. Надлишкове надходження вітаміну D може спричинити отруєння.

         Вітамін Е (токоферол) впливає на процеси розмноження. Нестача його викликає зміни в статевій і нервовій системах, порушується діяльність залоз внутрішньої секреції. Вітамін Е міститься в олії і зародках злаків.

Вітамін К (філохінон) бере участь у процесі згортання крові. При нестачі його сповільнюється згортання крові і з'являються підшкірні внутрішньом'язеві крововиливи. Міститься у зелених листках салату, капусти, шпинату, кропиви. Більша частина його синтезується бактеріями в кишечнику.

2. Гормони – органічні речовини, здатні регулювати процеси обміну речовин і перетворення енергії, включаючись у цикл біохімічних реакцій. Їх виробляють залози внутрішньої секреції людини.

Існують такі гормони:

- гормон росту – виробляє гіпофіз;

- інсулін та глюкагон – гормони підшлункової залози;

- тироксин – гормон щитоподібної залози;

- адреналін і норадреналін – гормон надниркової залози.

         Характерні особливості дії гормонів:

  1. висока біологічна активність – навіть в невеликій кількості впливають на клітини, тканини і органи;
  2. висока специфічність – гормони впливають лише на ті клітини, яким вони необхідні і які здатні їх розпізнати;
  3. дистанційність дій – гормони током крові переносяться на значні відстані до клітин;
  4. короткий час існування – декілька хвилин або годин.

При недостатньому утворенні гормону чи надмірному виділенні гормону виникають небезпечні захворювання.

3. Ферменти – речовини, які виконують функцію біологічних каталізаторів.

Характерні ознаки дії ферментів:

  1. високий ступінь специфічності – фермент каталізує лише одну реакцію, або вплива лише на один тип зв’язку (фермент уреаза – розщеплення сечовини);
  2. швидкість ферментативних реакцій залежить від концентрації ферменту, температури, тиску, кислотності та ін.

 

Категорія: Лекційний матеріал | Додав: nadyademchenko1986
Переглядів: 242 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту

Сайт Демченко Надії Ігорівни Контакти:nadya.demchenko.1986@ukr.net © 2024
uCoz